Facebook personvern

Ikke la deg lure av kjedebrev på sosiale medier!

Akkurat nå går det rundt en melding på sosiale medier, hvor det står at du må kopiere og lime inn en tekst, for så å poste den på din egen Facebookside, for at Facebook ikke skal få tilgang til alle bildene og innleggene dine.  

Teksten sier at det har kommet en ny Facebook-regel som gjør at Facebook får tilgang til å bruke bildene dine, og alt du noen gang har gjort på Facebook vil bli lagt ut offentlig, fra og med i dag.  

Digital Markedsfører Ole ser mange deler kjedebrev om nye Facebook-regler.

Du har kanskje sett denne teksten?

Ikke glem at i morgen starter den nye Facebook-regelen hvor de kan bruke bildene dine. Ikke glem at fristen er i dag!! Det kan brukes i rettssaker i rettssaker mot deg. Alt du noen gang har lagt ut vil være offentlig fra og med i dag – til og med meldinger som har blitt slettet. Det koster ingenting for en enkel kopi og lim inn, bedre på den sikre siden. 

Jeg gir ikke Facebook eller noen enheter tilknyttet Facebook tillatelse til å bruke mine bilder, informasjon, meldinger eller innlegg, fortid eller fremtid. Med denne uttalelsen varsler jeg Facebook at det er strengt forbudt å avsløre, kopiere, distribuere eller gjøre andre tiltak mot meg basert på denne profilen og/eller dens innhold. Brudd på personvernet kan straffes ved lov 

MERK: Facebook er nå en offentlig enhet. Alle medlemmer må legge ut en slik forklaring. 

Hvis du foretrekker det, kan du kopiere og lime inn denne versjonen. Dersom du ikke publiserer en uttalelse minst én gang, vil bruk av bildene dine samt informasjon i profilstatusoppdateringene være tillatt. 

IKKE DEL. Bare kopier teksten og lim inn. 

Hold fingeren nede hvor som helst i denne posten og «kopi» vil dukke opp. Klikk på kopier-knappen. Gå deretter til siden din, start et nytt innlegg og legg fingeren hvor som helst i det blanke feltet. «Lim inn» nærmer seg. Klikk på limen. 

Dette vil omgå systemet. 

Jeg gir IKKE FACEBOOK tillatelse til å dele noe av meg. 

Slik gjenkjenner du et falskt brev

Et eksempel fra teksten er blant annet at det står «fristen for å gjøre dette er i dag», men det står ingen dato. En annen ting det kan være lurt å ta en ekstra titt på er språket. Det står blant annet «Det koster ingenting for en enkel kopier og lim inn, bedre safe than sorry.» Dette er dårlig norsk og ikke noe som ville gått ut i en offentlig melding.  

Det er viktig å være skeptisk til slike kjedemeldinger. Og ikke ukritisk dele fordi «alle andre gjør det». 

Facebook, trygt å bruke plattformen

Det er fortsatt helt trygt å bruke Facebook/Instagram, ingen vil få tilgang til bildene dine.

Nettstedet Faktisk.no har sjekket og snakket med Facebook/Meta, som bekrefter at meldingen bare er tull. I Facebooks egne tjenestevilkår, står det at du eier ditt eget innhold og alle opplysninger du deler på plattformen.  

Men hvorfor er det fortsatt noen som lar seg lure?  

Flere opplever kanskje i disse dager å få en melding hvor man må bekrefte at man ønsker å fortsette å bruke Facebook/Meta og Instagrams gratisversjon, hvis ikke har man nå fått mulighet til å betale for å slippe reklame. For de fleste av oss er ikke dette et produkt man verken trenger eller har behov for. Det man godtar, er det samme som alltid. Det er ingen nye regler, eller noe nytt man må godkjenne.  

Vi har også registrert veldig mye spam-meldinger i innboksen om dagen. Meldinger, gjerne på engelsk, med følgende ordlyd går igjen hos flere av kundene våre. «Y‌o‌u‌r‌ p‌a‌g‌e‌ i‌s‌ a‌t‌ r‌i‌s‌k‌ o‌f‌ p‌e‌r‌m‌a‌n‌e‌n‌t‌ d‌e‌l‌e‌t‌i‌o‌n‌.‌ W‌e‌ h‌a‌v‌e‌ r‌e‌c‌e‌i‌v‌e‌d‌ a‌ r‌e‌p‌o‌r‌t‌ i‌n‌d‌i‌c‌a‌t‌i‌n‌g‌ t‌h‌a‌t‌ y‌o‌u‌r‌ p‌a‌g‌e‌ v‌i‌o‌l‌a‌t‌e‌s‌ c‌o‌p‌y‌r‌i‌g‌h‌t‌.‌ R‌e‌v‌i‌e‌w‌ t‌h‌e‌ d‌e‌t‌a‌i‌l‌s‌ h‌e‌r‌e‌:‌» 

Dette er også typiske falske meldinger. Det er viktig å ikke trykke på lenker, dele kortinformasjon, eller andre personopplysninger. Vær kritisk og skeptisk til alt som ser litt rart ut. Meldingens avsender er ofte «Facebook», det stemmer heller ikke. Facebook hadde aldri sendt deg en sånn type melding.  

Sitt stille i båten

Vi understreker igjen at denne meldingen er falsk, og at du ikke trenger å bekymre deg for å poste på sosiale medier. Du kan fint bruke Facebook uten at plattformen får uautorisert tilgang til bildene og innleggene dine. Husk; vær kildekritisk og se etter dårlig språkbruk. Dette bør heve noen røde flagg.

Bakgrunn: Meta tapte i Oslo tingrett

Kjedebrevet som nå sirkulerer i feeden til mange brukere på Facebook har trolig sitt utspring i den pågående konflikten mellom det norske datatilsynet og eier av Facebook/Meta. Oslo Tingrett dømte Meta til å betale dagbøter på én million kroner per dag, så lenge selskapet fortsetter å benytte informasjon til adferdsbasert markedsføring.

Adferdsbasert informasjon er for eksempel:
-Hvilke venner du har og hvem du har kommunisert med
-Informasjon om hva du engasjerer deg i på plattformen
-Informasjon om nettverksbruk, forbindelser, nettleser og annen teknisk informasjon
-Facebookpiksel installert på nettsider du besøker

Selv om du aldri kan være 100% sikker er det svært lite sannsynlig at noen fra Facebook/Meta aktivt spionerer direkte på deg og dine data. Dataene som samles inn er i utgangspunktet anonyme, men brukes til å danne en profil av deg som bruker. Ut i fra denne profilen selger Meta annonseplasser for markedsføring. Grovt sagt er det tilgang til disse profilene Akari sine kunder kjøper når noe annonseres på plattformen.

Les sak fra NRK: Reklamefri Facebook er her: -Forventer bråk

Ønsker du hjelp til sosiale medier eller synlighet for din bedrift?

Fyll ut skjemaet, så tar en av oss rådgivere kontakt med deg

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.