2015 – 2025
2015 – 2025
Fra et tilfeldig møte i forsikringsbransjen til å bygge Kongsbergs ledende markedsføringsbyrå. I all beskjedenhet vil vi si at reisen til Akari er en historie om vennskap, ambisjoner og modige valg.
Gjennom mislykkede forretningsidéer, tøffe beslutninger og strategiske satsninger har selskapet utviklet seg fra et lokalt nettmagasin til en solid aktør innen markedsføring og kommunikasjon, ikke bare i Kongsberg, men på Østlandet.
Dette er historien om hvordan Akari ble til.
En fjellsprenger og en insitusjonskokk blir ansatt som forsikringsselgere….
Det høres kanskje ut som starten på en dårlig vits, men det er faktisk starten på et vennskap og det som senere ble til Akari.
Geir, med utdannelse som fjellsprenger, og Simen, utdannet institusjonskokk, møttes som kolleger i IF Skadeforsikring tilbake i 2008. På papiret var de like forskjellige som dynamitt og kjøttkaker, men fellesnevneren var tydelig: De likte å konkurrere – og de likte å vinne.
Månedens salgstall ble en kamp på liv og død (i hvert fall i deres egne hoder), og det utviklet seg en gjensidig respekt mellom de to. Selv om de etter hvert gikk hver sin vei, skulle det vise seg at dette ikke var slutten på historien – det var bare første kapittel.
Sammen med to kollegaer, går Geir og Simen «all in» med Stø Finans AS – unge, uredde og fulle av pågangsmot. Planen? Å revolusjonere norsk pensjonsmarked med islandske løsninger.
Det høres kanskje fremdeles ut som en vits, og sett i ettertid var det jo galskap. Realiteten ble at de aldri kom i gang med pensjonsproduktet (heldigvis kanskje?), så det tok ikke lang tid før de innså at de burde satse på noe annet. En av de andre hadde erfaring med salg av nettløsninger fra tidligere, og med det var selskapet endret fra Stø Finans AS til Stø Webdesign AS.
Selskapet ble ingen gullgruve, og ble oppløst et snaut år senere. Men gnisten for design og digital kommunikasjon var tent, og kanskje viktigst av alt: Erfaringene her skulle bli en viktig byggestein for det som senere skulle bli Akari.
Første nettside ble laget på en 8 år gammel laptop, som brøt ned flere ganger underveis i prosjektet. Det var så vidt vi kom i mål!
Da Stø Webdesign ikke helt fant vingene, tok Geir steget videre og ble medierådgiver i Laagendalsposten.
Simen, på sin side, startet i EB (nå Viken Fiber) som bedriftsselger av fibernettet i Buskerud. Men, det tok ikke lang tid før ringen var sluttet. Året etter ble Simen anbefalt en jobb som Geirs kollega i Laagendalsposten, søke på jobben – og fikk den.
Årene i Laagendalsposten ga dem begge verdifull erfaring innen salg, markedsføring og rådgivning for lokale bedrifter, et nettverk som ble avgjørende de første årene i Akari.
Her oppdaget de også kraften i det å skape gode historier som et markedsføringsmiddel, noe som sammen med Bjørn Isaksen ble starten på Nettmagasinet 3600.no, forgjengeren til Akari.
Med facebook sitt inntog, ble Laagendalsposten tvunget til å kutte i staben av sin eier, Amedia. Med prinsippet sist inn = først ut, ble Simen stående uten jobb.
Med fagbrev som institusjonskokk, var det ikke like lett å lande jobb innen salg og markedsføring. Etter over 30 resultatløse jobbsøknader, innså Simen at det kanskje var størst sannsynlighet for jobb ved å skape sin egen arbeidsplass.
Med erfaringen fra Stø Webdesign og nettverket fra Laagendalsposten, startet han for seg selv med webdesign som hovedfokus. Den aller første kunden var Vekter og Alarmservice (som fremdeles er kunde av Akari). De fikk hjelp til å lage annonser og plakater, samt hjelp til sosiale medier, i tillegg til webside som ble utviklet i HTML.
Det var først noen måneder senere at interessen for WordPress dukket opp. Første kunden på WordPress var kunstneren Aino Jensen. Hennes nettside ble mer enn bare et prosjekt – den ble startskuddet for noe større.
Som et lite symbol på reisen, driftes den fortsatt i dag, som en påminnelse om hvor det hele begynte.
I 2015, da Akari fortsatt var i startfasen, handlet mye om å finne de første kundene – de som var villige til å gi oss en sjanse. En av dem var Gry Tetlie Pedersen fra Vekter og Alarmservice AS (den gang også Bøhmer TV).
Simen hadde etablert relasjon til Gry i tiden han jobbet i Laagendalsposten. Den første eposten mellom Simen og Gry har vi enda, og et utsnitt derfra lyder som følger:
Som jeg forklarte, setter jeg opp hjemmesiden deres gratis* mot at dere blir en referansekunde på min hjemmeside. Det eneste dere betaler for er drift og vedlikehold som inkluderer bl. annet et domene og webhotel, se mer info her!
Gry hadde tillit til at Simen kunne bistå med å øke salget og gjøre både Bøhmer og Vekter og Alarmservice mer synlig, så de innledet et samarbeid som gikk fra enkle annonser i starten til webside, digitale kampanjer og annonsering.
Som en av våre første referansekunder, spilte Vekter og Alarmservice en viktig rolle i Akari sin tidlige vekst.
Vi spoler et halvt år tilbake. Bjørn Isaksen, journalist i Laagendalsposten, hadde i løpet av sin karriere innsett at han satte størst pris på de positive sakene; sakene som løftet byen, menneskene her, og samfunnet opp. Han ville få frem de folkelige og hyggelige historiene.
I forbindelse med nedbemanning i Laagendalsposten, tok Bjørn sluttpakke for å starte sitt eget prosjekt: 3600.no – en digital lokalavis for Kongsberg, med et utelukkende positivt fokus på folk og hyggelige historier.
Samtidig, på andre siden av nedbemanningen, sto Simen uten jobb. Han tok med seg erfaringene fra webdesign og markedsføring og startet for seg selv med Noriweb.
Den 21. august 2015 krysset veiene deres igjen. Bjørn og Simen slo seg sammen og etablerte Trettisekshundre AS, selskapet bak 3600.no. Ideen var enkel, men ambisiøs: Å bygge en plattform som løftet frem de gode historiene om Kongsberg – næringslivet, kulturen og folka som faktisk gjorde en forskjell.
Med oppstarten av Trettisekshundre AS kom også behovet for et sted å jobbe fra. Simen og Bjørn fant seg til rette på Tråkka – tilfeldigvis vegg i vegg med Godt Sagt, som noen år senere skulle bli en konkurrent.
Her, mellom kaffekopper og kreative idémyldringer, fikk innovasjonslysten fritt spillerom. Og når to nysgjerrige gründere får idéer, tar det sjelden lang tid før noe nytt skal testes.
En av de første investeringene? En drone. På den tiden var det langt fra standardutstyr, men de skjønte at luftige perspektiver kunne gi innholdet en helt ny dimensjon.
Med dronen fanget de spektakulære bilder av Kongsberg, og da den enorme 50-årsflommen i Numedalslågen traff, var de på plass. Videoen «Extreme Flood in Numedalslågen» ble en lokal snakkis og markerte starten på filmproduksjon som ble en viktig del av Akari.
Filmen fikk over 100.000 visninger på Facebook (tro det eller ei, med det lydsporet), og hadde en enorm markedseffekt.
Det tok ikke lang tid før Trettisekshundre AS vokste seg ut av lokalene på Tråkka. Med stadig flere prosjekter og økende ambisjoner, trengte de både mer plass og flere hender. Først kom de faste freelancerne, deretter de første ansatte – Geir og Magnus – to nøkkelspillere i den videre veksten (Du får lese mer om dem lenger ned).
Med denne veksten fulgte også et naturlig neste steg: en ny adresse. De flyttet opp i toppetasjen på gamle Bekkedokk, et bygg som ga dem bedre plass, bedre oversikt og en utsikt som minnet dem på hvor langt de allerede var kommet.
Flyttingen markerte starten på en ny fase – mer profesjonalitet, flere folk, større ambisjoner – men gründerånden? Den skulle ingen steder.
I 2016 ble Geir headhuntet fra Laagendalsposten og ansatt som markedsrådgiver i Trettisekshundre AS. Med sin mediebakgrunn og teft for salg, brakte han inn både erfaring og et nettverk som skulle vise seg å være gull verdt.
Ansettelsen gikk ikke ubemerket hen i lokalavisa. En tidligere kollega kommenterte tørt: «Det å si fra seg de gutta der, er det dummeste Lp har gjort.» En uttalelse som både var et kompliment og en påminnelse om at noe stort var på gang.
Geirs inntreden markerte et viktig skifte. Trettisekshundre var ikke lenger bare et lokalt gründerprosjekt – nå var ambisjonene større, og retningen tydelig: vekst.
I 2016 tok Magnus, sønnen til Bjørn, et modig valg: Han la skikarrieren på hylla for å satse fullt på Trettisekshundre. Med lidenskap for film og en bakgrunn preget av disiplin og dedikasjon, fikk han ansvaret for å bygge opp selskapets filmsatsning.
Magnus’ inntog løftet medieproduksjonen til et nytt nivå. Hans skarpe blikk for detaljer og evne til å formidle historier visuelt gjorde film til en sentral del av selskapets tilbud – noe som senere skulle bli en viktig brikke i Akari sin videre vekst.
Da Trettisekshundre AS vokste, ble det klart at selskapet var mer enn et nettmagasin. Med stadig større fokus på digital markedsføring og visuell kommunikasjon, var tiden inne for et navneskifte.
Valget falt på Akari – et japansk ord som betyr «lys». Et navn som speilet selskapets visjon om å skape løsninger som lyser opp i en digital verden.
Navnebyttet markerte et vendepunkt. Fra lokalt til nasjonalt, fra nettmagasin til en komplett markedsføringspartner.
Akari var født!
I 2016 innledet Akari et strategisk samarbeid med Kongsberg Innovasjon (KI) – en milepæl for selskapets vekst.
Samarbeidet førte Akari sammen med Ingvild Sedahl, og et sterkt partnerskap vokste frem. Etter grundige diskusjoner ble det klart: Akari skulle flytte inn i KI sine lokaler – et miljø skapt for innovasjon og utvikling.
Dette åpnet døren til nye prosjekter, verdifulle nettverk og mange kunder.
Runar Hannevold, en av eierne i Stiltre, hadde lokaler rett over oss hos KI. Det gjorde at han en dag stakk nesa innom oss, for å se om vi kunne samarbeide om markedsføring for Stiltre. Det førte til et fruktbart samarbeid som har vart i mange år, og skapt mye merverdi, både for oss i Akari og for Stiltre.
Som daglig leder for Funnemark Kongsberg, spilte Robert Mederud en viktig rolle i starten av Akari (den gang 3600.no). Han var en ivrig kunde som stadig utfordret oss til å skape spennende prosjekter sammen.
Gjennom dette samarbeidet fikk vi muligheten til å produsere en rekke kreative reklamefilmer lokalt, og den filmen som virkelig satte fart på samarbeidet var Toyota RAV4 Hybrid på Knuten (se filmen over).
Filmen ble nærmest laget på dugnad, men ble en suksess og åpnet dørene til Toyota Norge, som skulle bli en sentral kunde i vår videre filmsatsning.
Roberts engasjement og tro på oss ga Akari en viktig plattform for vekst. Samarbeidet med Funnemark ble ikke bare en milepæl, men også et springbrett som etablerte oss som en seriøs aktør innen filmproduksjon.
Filmen med RAV4 på Knuten ble planlagt, produsert og publisert samme dag (det kan man kanskje se også). Men det unike landskapet, og måten vi filmet med drone, som var sjeldent den gang, gjorde at Toyota åpnet dørene og ville ha et samarbeid.
I 2017 mottok Akari sin aller første søknad om internship. Madeleine B. Stedøy, en ambisiøs student fra HSN (nå USN), ønsket seg praksisplass innen visuell kommunikasjon.
Hun ble raskt en verdifull del av Akari, og etter tre måneder som intern + noen dager med timelønn, ble det fast jobb.
Årene som fulgte viste hvilken kapasitet hun hadde. Fra internship til leder – Madeleine tok steget opp og ble til slutt daglig leder i Akari, en sentral rolle i selskapets videre vekst.
I 2017 lanserte Akari sitt aller første magasin, Kongsberg-magasinet, som ble distribuert gratis til alle husstander i Kongsberg.
Magasinet skulle bli en lokal suksess, og det ble et verktøy for både markedsføring og å bygge sterkere bånd med lokalsamfunnet.
Som sitert på nettsiden: «Hvis alt går etter planen, får over 11.000 husstander historiens første Kongsberg-magasin.»
Magasinet fikk raskt oppmerksomhet, og ble et symbol på Akari sin ambisjon om å være til stede i lokalmiljøet og bidra til det visuelle uttrykket i Kongsberg.
I 2018 meldte Akari seg på konkurransen om å utvikle en ny nettportal for Lieropplevelser.no. Konkurransen var hard, med tre finalister i spillet, men Akari stakk av med seieren. Denne seieren markerte en viktig milepæl for selskapet, som for første gang vant et anbud i konkurranse med andre profesjonelle aktører.
Lieropplevelser.no ble et spennende prosjekt for Akari, og etablerte selskapet som en kompetent leverandør innen digital utvikling og markedsføring. Dette åpnet dørene for flere anbudsprosesser og nye kunder innen offentlig og privat sektor.
I 2018 opplevde Akari en betydelig organisatorisk endring. Det som tidligere hadde vært ett samlet selskap, ble delt opp i tre separate enheter: Akari, Metafor og Kongsberg Community (3600.no).
Denne oppdelingen var et strategisk valg for å spesialisere og styrke de ulike forretningsområdene, samtidig som de kunne utvikle seg mer selvstendig i tråd med sine unike visjoner.
Akari fortsatte sin satsing på digital markedsføring og design, Metafor ble et eget selskap med fokus på filmproduksjon, mens Kongsberg Community holdt liv i 3600.no
I 2019 tok Akari og Metafor et stort steg og flyttet til nyoppussede lokaler på Industritunet. Denne flyttingen markerte en ny æra for selskapene, og de moderne, åpne lokalene ble et kreativt fristed hvor både ansatte og samarbeidspartnere kunne trives.
Flyttingen til Industritunet ga et bedre arbeidsmiljø og mer plass til å utvikle og vokse, noe som var nødvendig for å imøtekomme den økende etterspørselen etter Akari og Metafor sine tjenester.
De nye lokalene ble snart et inspirerende og pulserende sentrum for både kreativitet og samarbeid.
Da Geir og Simen startet opp og drev Stø Finans (senere Stø Webdesign) leide de lokaler av PK Eiendom (med Per Mikkelsen i spissen). Da selskapet i 2019 flyttet inn i Industritunet, var på en måte ringen sluttet.
I 2019 tok Akari et viktig steg. Det var på tide å få inn en dedikert historieforteller – en som kunne gi liv til innholdet, både i tekst og bilder. Valget falt på Thomas Hegna, en mann med skarpt blikk, stødig hånd og en lidenskap for foto.
Som Akaris første innholdsprodusent på fulltid fikk Thomas en nøkkelrolle i selskapets kreative satsning. Film, foto, tekst – han håndterte det hele med en naturlig teft for hva som fanger folk.
Med Thomas på laget kunne Akari løfte innholdet til nye høyder, og selskapets fortellinger fikk mer kraft, mer dybde – og ikke minst, mer personlighet.
I 2019 tok Akari et viktig steg ved å kjøpe BBOX; et lokalt reklamebyrå på Notodden. Dette ble starten på Akari Notodden, som ble en ny base for Akari sin ekspansjon.
BBOX, som ble drevet av de dyktige designerne Eirik og Camilla, hadde et godt rykte for kreativt og profesjonelt designarbeid, og var en perfekt match for Akari sin vekststrategi.
Kjøpet av BBOX ga Akari tilgang til et nytt marked og ikke minst verdifull kompetanse, og det styrket selskapets posisjon som et ledende byrå innen digital markedsføring og design i regionen.
I 2020 ble Norge, og verden, rammet av Covid-19-pandemien. For Akari medførte dette en tøff periode, og selskapet måtte permittere 4 ansatte som en midlertidig løsning. Heldigvis varte permitteringene kun i 2-3 måneder, og Akari klarte raskt å tilpasse seg den nye virkeligheten.
Det som kunne vært et år med store utfordringer, viste seg å bli et av selskapets beste økonomisk sett. Den digitale transformasjonen og økt etterspørsel etter digitale løsninger førte til en stor vekst i både kundeporteføljen og inntektene. Akari vokste raskt og utnyttet mulighetene som pandemien skapte i form av økt behov for digital markedsføring, e-handel og online kommunikasjon.
I 2021 fortsatte veksten fra 2020, og Akari var i en posisjon for å ta store steg. Etter et rekordår måtte selskapet skalere opp for å møte den økende etterspørselen og de nye mulighetene som dukket opp. Dette førte til den største rekrutteringsrunden siden selskapets oppstart, med mål om å ansette 6 nye kolleger.
Rekrutteringen var en avgjørende satsing, og Akari fokuserte på å bygge et team med komplementerende ferdigheter innen digital markedsføring, design og produksjon.
Dette var en viktig milepæl, da det ikke bare var et tegn på Akari sin vekst, men også på at selskapet var klar for å håndtere større prosjekter og flere kunder.
I 2022 tok Akari et strategisk skritt ved å etablere sin egen avdeling på Rødberg i Numedal. Dette var et viktig tiltak for å styrke den lokale tilstedeværelsen og bygge nærhet til kundene i regionen. Ved å satse lokalt ønsket Akari å tilby mer skreddersydde løsninger og støtte til bedrifter i området, samtidig som man opprettholdt den kreative og digitale kraften som har drevet selskapet.
Den nye avdelingen på Rødberg ble en viktig del av Akari sin vekststrategi, og den åpnet dørene for flere spennende prosjekter på tvers av regioner. Det var også en investering i lokal arbeidskraft, og Akari ble raskt ansett som en viktig aktør i regionens næringsliv.
I 2023 tok Akari et spennende nytt steg ved å etablere Akari Hønefoss, sammen med to av eierne bak Futuria, et velkjent reklamebyrå i Hønefoss. Denne strategiske satsingen markerte Akari’s videre ekspansjon i regionen og var et resultat av et sterkt partnerskap med erfarne aktører i bransjen.
Med Akari Hønefoss på plass ble det lettere å betjene kunder i området og tilby enda mer lokal tilstedeværelse og fleksibilitet. Samarbeidet med Futuria ga også muligheten for å kombinere ressurser, kompetanse og kreative ideer, og dermed heve kvaliteten på både nye og eksisterende prosjekter.
Dette året ble Akari kåret til Gasellebedrift, en utmerkelse som markerte veksten vi hadde hatt så langt. Gasellene er Norges raskest voksende og mest vellykkede bedrifter. En gaselle må minst ha doblet omsetningen på fire år, og tjene penger.
2024 markerer en viktig milepæl for Akari med lederbytte. Simen, som har vært en drivkraft bak selskapets vekst og utvikling, går over i andre oppgaver, mens Madeleine B. Stedøy, som har vært en nøkkelperson i selskapet, blir ansatt som ny Daglig leder for Akari.
Madeleine har vært en del av Akari-teamet i flere år, og hennes dype forståelse for selskapets kultur, verdier og ambisjoner gjør henne til den perfekte kandidaten for rollen. Dette lederbyttet er ikke bare et strategisk steg for Akari, men også en naturlig videreføring av selskapets fokus på kontinuerlig vekst og utvikling.
Dette lederbyttet symboliserer en spennende tid for Akari, med enda mer vekst i horisonten – både når det gjelder kunder, prosjekter og intern kapasitet.
Etter åtte år med samme, grafiske uttrykk, og som et selskap i stadig vekst, hadde vi rett og slett kommet dit at vi var modne for en rebrand – og en skikkelig en denne gangen!
I juni 2024 lanserte vi vår splitter nye profil og identitet; en prosess som hadde tatt nærmere et helt år fra planleggingsfase til ferdig produkt. Den nye profilen er frisk, leken og moderne, og rustet for videre vekst.
I år feirer vi Akari sine 10 første år. Det skal feires med både kolleger, kunder og partnere.
I all beskjedenhet synes vi at reisen vår så langt har vært veldig spennende, og den er langt fra over. Vi har gått fra å være en liten gründerbedrift, til en anerkjent aktør i bransjen. Vi tiltrekker oss stadig flere kompetansesterke folk, og spennende kunder, og vi utforsker ny teknologi og nye forretningsområder.
Fremover skal vi fortsette reisen mot å skape merverdi for bedrifter i hele Norge, det er vår retning. Vi skal være en kompetansepartner for de mindre selskapene som ikke har egne ressurser og kompetanse til å løse de mange oppgavene bedriftsledere og eiere står ovenfor når de skal bygge business.
Vi tør å påstå at den reisen vi har vært igjennom frem til nå, kanskje er den vanskeligste for et selskap i vekst, så det blir spennende å se hva de neste 10 årene vil bringe.
Enten du er en bedrift som ønsker bedre synlighet, har kompetansen vi trenger, eller ønsker et langsiktig partnerskap, vil vi gjerne høre fra deg.
Vi er alltid åpne for nye muligheter som kan bidra til å bygge videre på vår reise – sammen kan vi skape noe stort.
"*" obligatorisk felt
Websupport
e: support@akari.no
t: 32 76 66 00
© Kopirett 2025 – Akari AS
Kongsberg • Hønefoss • Notodden • Numedal